Van Kelder naar Zolder


Van Kelder naar Zolder

10-12-2022 t/m 28-1-2023


Op zaterdag 10 december 2022  zal er in Galerie Zelhem, boven de bibliotheek in Zelhem, om 17.00 uur een prachtige grafiekexpositie geopend worden. De kunstenaars zullen daarbij aanwezig zijn. De expositie wordt in samenwerking georganiseerd met Basement Press Diepenheim. Deelnemende kunstenaars zijn: Marion Bouwhuis, Frank Haafkes, Inge van Noortwijk, Henriëtte Tavenier, Wendela de Vries en Paul van Zwieten.

 

Er zijn nog maar heel weinig kunstenaars die de lithografie goed beheersen, en zelfs bij veel werkplaatsmeesters op de academies ontbreekt noodzakelijk vakmanschap. Basement Press Diepenheim vult die leemte. BPD is de best geoutilleerde steendrukkerij van de Benelux en beschikt over professionele lithodrukkers.

Met de professionele begeleiding van twee meestersteendrukkers kunnen beeldend kunstenaars en fine art-studenten kennismaken met de techniek, of verder onderzoek doen om het vakmanschap op het gebied van de lithografie in stand te houden, te verspreiden en verder te ontwikkelen. Kunstenaars worden gestimuleerd litho’s te maken en de knowhow van de grafische technieken onder de knie te krijgen en door te geven. Dankzij de aanwezigheid van vier lithopersen kunnen moeiteloos tien mensen tegelijk aan het werk.

 

Wat is lithografie?

Lithografie, steendruk, is een vorm van vlakdruk: de inkt zit niet op hoger of lager gelegen stukken, maar de hele steen is vlak. Water en vet stoten elkaar af. Op een geschikte kalksteen wordt met krijt (vet) een tekening gemaakt. Die wordt met Arabische gom gefixeerd. De gom maakt het deel van de steen waar niet op getekend is, ontvankelijker voor water. Aan de gom kan een zuur worden toegevoegd. Alleen delen van de steen waar niet getekend is, worden aangetast door het zuur. Zo blijft dan de tekening over die wordt ingeïnkt en afgedrukt.

 

Marion Bouwhuis

In de knappe werken van Marion, woonachtig in Enschede en opgeleid aan de AKI aldaar, wordt gezocht naar een fraaie balans in techniek en uitdrukkingskracht. Het is de illusie die ons het werk intrekt, waardoor je gaat zoeken naar vormen die we kennen.

Marion heeft vaker geëxposeerd in onze galerie. Zij is ook medebestuurslid van Basement Press Diepenheim.


Frank Haafkes

Frank, woonachtig in Hengelo (O) is opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Daar kwam hij ook in aanraking met de lithografie. Sinds 2020 is hij steendrukker bij de werkplaats BPD waar hij met veel enthousiasme het vak en ambacht overbrengt op andere kunstenaars en amateurs voor het behoud van een “steengoede” techniek.


Inge van Noortwijk

Naast haar werk als wetenschappelijk tekenaar bij Museum Naturalis in Leiden, is Inge (Wijk bij Duurstede) voorzitter van de Stichting Basement Press Diepenheim. Ook zij is opgeleid aan de academie in Den Bosch.

In haar grafiek vertaalt de tekening zich als vanzelf in een totaal nieuw beeld. Aloude technieken op steen, etsplaat, linoleum en hout en het afdrukken van deze materialen op papier vragen m ambacht als vervoersmiddel, met als hoogtepunt het afdrukken. Drukken is magisch, betoverend, het resultaat is altijd weer anders en zet iedere keer weer aan tot een nieuw idee.


Henriëtte Tavenier

Henriëtte komt uit Heino en is opgeleid aan de Hogeschool Artez. Eenmaal begonnen met lithografie in de Basement Press Diepenheim ging er een wereld voor haar open. Zij ontdekte dat zij door middel van dit ambacht op heel directie wijze uitdrukking kon geven aan de organische werelden die in haar woelden.

Eerst is er de urgentie om “iets” te maken, dan is er een vaag plan, omarmt zij de steen, groeit er een beeld, is er de inktrol en de pers en uiteindelijk vindt zij het onverwachte.


Wendela de Vries

Wendela, afwisselend wonend in Amsterdam en Diepenheim, studeerde in 1985 af aan de kunstacademie in Kampen.

Grafiek maken, specifiek de lithografie, is volgens Wendela opgaan in een wondere wereld van experimenteren op steen, bijna alchemie. Het is “slow art” want er zijn veel ambachtelijke, fysieke handelingen nodig. Haar werk is altijd figuratief en soms activistisch. In de Basement Press is zij ook lid van de werkgroep en denktank en actief als kunstenaar en docent.


Paul van Zwieten

Paul, afkomstig uit Agelo bij Ootmarsum, is autodidact, maar volgt een opleiding bij Upgraders in Art in Arnhem.

Naast zijn werk als visserijbioloog bij Wageningen Universiteit, heeft hij altijd tijd genomen om te tekenen, schilderen en te drukken. Vier jaar geleden kwam hij met lithografie in aanraking door een workshop van Aad Hekker bij BPD. Sindsdien is hij verslingerd aan deze prachtige langzame techniek.

De menselijke figuur of portret komt altijd weer terug in zijn werk, dansend, extatisch, vorsend of in gedachten en verborgen.