2023 ArtEZ - LENTE - DUBBELTALENTEN


Tentoonstellingen 2023

DUBBELTALENTEN

20-07-2023 t/m 01-10-2023


Beelden in de Hulenhof en schilderijen in Galerie Zelhem, vijf kunstenaars tonen hun werk

 

Kunstenaars die meerdere disciplines toepassen om hun kunstzinnige taal te laten spreken zijn altijd interessant. Vijf kunstenaars die beide kunstvormen toepassen zijn in een presentatie in de twee samenwerkende galeries te zien en te bewonderen.

Het biedt de mogelijkheid om de verschillende boeiende aspecten van hun creativiteit te zien en om hun kunstzinnige taal beter te verstaan.

 

In de Hulenhof worden de beelden in een prachtige tuin getoond en in Galerie Zelhem zijn voornamelijk de schilderijen te zien.

Een bezoek aan beide locaties van deze tentoonstelling belooft een unieke ervaring te zijn: de kunst van dubbeltalenten.

 

Riëtte van Dijk is een veelzijdige kunstenaar. Voor deze tentoonstelling brengt zij schilderwerk met het thema “Homo homini lupus est”. Half wezens, mens/dier verschijnen hier in hun machteloosheid t.o.v. het lijden in de wereld. Zij lijken vaak troost te zoeken en te vinden in knuffelachtige objecten of beelden. De titels zijn ontleend aan protestsongs tegen agressie, onderdrukking en discriminatie.

De beelden, die Riëtte maakt, zijn opgebouwd met allerlei materialen, vaak met delen van knuffels en afgewerkt met gietwas. Zij hebben daardoor een gevoelige “huid”. De beelden die zij nu toont in de Hulenhof, vormen binnen dit project de aanleiding voor haar schilderijen.

Trijnie Mohlmann heeft zich gespecialiseerd in de encaustiek schilderkunst. Dit is een kunst die al in het oude Griekenland en Egypte werd toegepast. Het is een schildertechniek met gesmolten bijenwas op paneel. Aan de was worden natuurlijke pigmenten toegevoegd en in de gestolde waslagen verwerkt Trijnie vervolgens inkt, olieverf en soms ook papier en transfers van door haar zelf gemaakte foto’s. Haar schilderijen bieden beelden van haar reizen en ontmoetingen en geven daarbij alle ruimte voor een vrije associatie of interpretatie.

Haar massieve glasbeelden worden gegoten in een glasatelier. Vloeibaar heet glas wordt gegoten in geprepareerde glasmallen. Voor en tijdens dat proces worden de pigmenten aangebracht. Zo laat Trijnie Mohlmann wonderschone glasobjecten ontstaan.

 

Maria Stams  maakt virtuoze tekeningen, die blijven boeien door enerzijds kracht en anderzijds hun tederheid.

In haar beelden in klei, steengoed of brons, is het niet alleen haar vakmanschap dat opvalt, maar ook de zichtbare sporen van het werkproces. Het is alsof je over haar schouders meekijkt: de kracht van het materiaal geeft zij vorm in expressieve beelden met een impressionistische opzet.

 

Hendrike Huijsmans schildert wonderlijke vormen, die dansen door haar kleurrijke schilderijen. Soms lijken het een soort insecten, dan weer zijn het meer geometrische figuren. In haar beelden uit glas, hout en staal en vooral polyester lijkt het soms alsof zij een tube verf leeg gedrukt heeft en tegelijk daarmee gestolde vormen gecreëerd heeft die geworden zijn tot boeiende abstracte of geabstraheerde beelden.

 

Cor Litjens maakt sculpturen als architectonische bouwwerken en tekeningen als architectonische verkenningen. De tekeningen zijn ingenieus en zijn o.m. geïnspireerd door structuur, architectuur en een fijnzinnig landschappelijk lijnenspel.

In zijn beelden maakt hij vooral gebruik van elementen en vormen uit de landschappelijke en de monumentale architectuur. Zijn beelden lijken op bouwwerken met open kamers en ramen en zijn meerdere , huisvormige sculpturen vormen samen een dorpslandschap.

 

Openingstijden:

Beeldentuin de Hulenhof 

www.dehulenhof.nl

donderdag t/m zondag 13.00 – 18.00 uur

Toegang € 5,00


Galerie Zelhem

dinsdag, woensdag en vrijdag 10.00 – 17.00 uur

donderdag  13.00 – 17.00 uur

zaterdag 10.00 – 14.00 uur

zondag en maandag gesloten

Toegang is gratis


LENTE

01-04-2023 t/m 03-06-2023


Speciaal voor deze tentoonstelling hebben we tot onze vreugde vijf bekende kunstenaars mogen uitnodigen die grote affiniteit hebben met het onderwerp LENTE in de meest brede zin van het woord.


Er wordt werk getoond van: Frea Stuurwold, Nikki van Es, Robin d’Arcy Shillcock,

Pat Gentenaar en Astrid Polman.


ArtEZ

04-02-2023 t/m 18-03-2023


6 Jonge kunstenaars van ArtEZ, de kunstacademie in Arnhem, tonen hun werk.

Voor de galerie een verrassende blik op ontwikkelingen in de hedendaagse kunst.

Voor de kunstenaars kennismaking met een galerie.


Er wordt werk getoond van: Sterre Fermin, Jamell Saman, Yip Stals, Tara van den Bout, Levon Zoomers en Levi Overvest.