Reis en excursies 2019

Overzicht - reizen en excursies 2019

Zondag 6 januari 2019


Leonardo da Vinci in Haarlem en

Het Lightfestival in de Amsterdamse grachten

 

Traditiegetrouw bezoeken we in het begin van het Nieuwe Jaar een mooie tentoonstelling, ditmaal in Haarlem, in het Teylersmuseum. Deze unieke prenten van Leonardo da Vinci, o.a. uit het bezit van de Britse Koningin, tonen ons dat Leonardo een van de eerste kunstenaars was die zich bezighield met de uitdrukking van expressie en emoties van karakters. Zijn bijna wetenschappelijke zoektocht naar de verbeelding van emoties is de rode draad in de tentoonstelling.


Ook in Haarlem, kan het Frans Halsmuseum bezocht worden. Er is een mooie tentoonstelling waarbij de invloed van Frans Hals op de “modernen uit de 19de eeuw”, zoals Manet, Lieberman, van Gogh duidelijk gemaakt wordt. Zij vonden dat de vlotte penseelstreek van Hals zeer impressionistisch overkwam.


Tot slot zullen wij in het begin van de avond, een tocht per privé-boot maken langs de lichtsculpturen van het Light Festival 2018 in Amsterdam. Internationale kunstenaars hebben de ontwerpen hiervoor gemaakt.

Zondag 14 april


Hockney - Van Gogh: The Joy of Nature

Van Goghmuseum Amsterdam


Deze tentoonstelling willen wij niet missen: zo vrolijk, zo verrassend!


De wereldberoemde kunst van David Hockney (1937) is kleurrijk en intrigerend. Hockney haalt veel inspiratie uit de natuur, hij gebruikt felle kleuren en experimenteert met perspectief. Ook van Gogh hield zich hier mee bezig. Deze overeenkomsten zijn geen toeval. Vincent van Gogh was een grote bron van inspiratie voor David Hockney. Ontdek alle overeenkomsten tussen de twee grote kunstenaars in deze tentoonstelling.


Er is natuurlijk nog veel meer te zien in Amsterdam: Het Rijksmuseum toont in het Rembrandtjaar alle schilderijen, etsen en tekeningen uit haar eigen collectie! En dat zijn er heel wat!

3 tot 8 mei 2019


Reis naar Portugal, Lissabon en Coïmbra
We beginnen onze reis met een bezoek aan de oude hoofdstad Coimbra, prachtig op een heuvel gelegen aan de rivier de Mondego. De stad werd al door de Romeinen genoemd!

We blijven hier twee nachten en hebben ruimschoots de gelegenheid om een bezoek te  brengen aan de universiteit, die in de 13de eeuw gesticht is,  gehuisvest in het koninklijk paleis en toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

We zien daar o.a. de Capela de São Miguel met een indrukwekkend barokorgel en de prachtige rijk gedecoreerde Biblioteca Joanina die al dateert uit de vroege 18de eeuw. We maken ook een stadswandeling en bezoeken dan o.a. het Santa Cruz klooster met de graftombe van de eerste koning van Portugal en de mooiste romaanse Kathedraal Sé Velha uit de 11 de eeuw.


De bus brengt ons dan naar Lissabon waar wij starten met een rondrit. Wij bezoeken o.a. het Expo-terrein van de wereldtentoonstelling van 1998. Ook hier heeft Calatrava zijn sporen achtergelaten. Het station aldaar is van zijn hand.

We logeren vier nachten  in een  centraal gelegen hotel in de wijk Baixa.

We zullen de schilderachtige wijk Alfama te voet verkennen. Natuurlijk staan er diverse musea op ons programma, o.a. het beroemde Culbenkian Museum, met de uitzonderlijk fraaie Lalique collectie juwelen, het Museu Collecgiao Berardo met topwerken van de moderne kunst, het Museu de Arte, Arquitetura et Tecnologica. Het Mosteiro dos Jeronimos in de wijk Belem met de iconische toren van Belem aan de Taag, ook een must.

Onze traditionele buitendag voert ons naar de Atlantische kust naar het vroegere buitenverblijf van de van de koninklijke families, naar Sintra.


Galerie reis naar Lissabon.

Verslag van Hans Pieterse


Met een kleine 40 personen vertrokken wij van luchthaven Düsseldorf naar Lissabon. Dezelfde dag reden we met de bus naar de universiteitsstad Coimbra waar we twee nachten zouden blijven.

’s Avonds hadden wij ons welkomstdiner in de vorm van allerlei tapas, een prima begin.

Coimbra is een fraaie stad gelegen op een heuvel met de universiteit gehuisvest in het koninklijk paleis. De rijkgedecoreerde barokke Biblioteca Joanina was heel bijzonder en een hoogtepunt.       


De derde dag weer retour per bus naar Lissabon, waar we een bezoek brachten aan het Gulbenkian museum. De heer Gulbenkian heeft bijzonder veel geld verdiend in de olie business. Hij sloot een fiscale deal met de Portugese regering en in ruil hiervoor liet hij een museum na met uitzonderlijke en zeer diverse kunst. De volgende dag stond een bezoek aan de vroegere buitenverblijven van de koninklijke families in Sintra. Tevens een bezoek aan het Palacio National de Sintra, een bijzonder bouwwerk, waarin de oude islamitische architectuur goed valt te herkennen. We hadden een beetje pech met het weer, waardoor de uitzichten helaas beperkt bleven.


Op dag 6 vertrokken we per touringcar naar Belém, waar we bij dé bakker de wereldberoemde Pasteis de Belém proeven. We bezoeken het Mosteiro dos Jeronimos. Het in manuelijnse stijl opgetrokken klooster mede ter ere van Vasco di Gama, de ontdekkingsreiziger. Opvallend daarbij zijn de structuur van touwen die je herhaaldelijk terugvindt in de pilaren uitmondend in een ornament genaamd een Armilair. Een vroeger in de scheepvaart gebruikt instrument om de koers te bepalen. ‘s Middags brengen we een bezoek aan het Jose Berardo museum met een indrukwekkende verzameling moderne kunst. ‘s Avonds in een schitterende locatie genieten we van een voortreffelijk slotdiner begeleid met prachtige fadomuziek.

Op de laatste dag gaan wij via een bezoek aan Nationaal Azulejo Museum weer terug naar de luchthaven. Een fantastische week met heel prettig gezelschap en goede gidsen is voorbijgevlogen. Uiteraard weer veel dank aan de organisatie en Labrys Reizen.

Zondag 1 december en zondag 8 december 2019


Huis voor de Kunst, Arnhem

 

Sinds 2 jaar is er een nieuwe  tentoonstellingsruimte in Arnhem gekomen, in het voormalige bankgebouw dat later de muziekschool huisvestte, in de Weverstraat.

 Dit pand is gekocht door de idealistische kunstenaars Marjolein de Groen en Peter Jordaan. Zij hebben dit pand helemaal verbouwd en gedeeltelijk in de oude luister hersteld.

aIn een groot deel van het pand is hun collectie eigentijdse Nederlandse kunst ondergebracht. Een verrassende collectie die nu ook bezocht kan worden. Ons bezoek heeft ons zo verrast dat wij galerievrienden de gelegenheid willen geven hier een rondleiding te krijgen.