11 December 2022
Traditiegetrouw willen wij 2 mooie tentoonstellingen bezoeken en afsluiten met een gezellige maaltijd in Arnhem.
Gustav Klimt, 1862-1918, was een schilder wiens iconische schilderijen, de prachtige vrouwen portretten met veel goud erin, bij velen bekend zijn. De tentoonstelling laat zien door wie hij zoal geïnspireerd werd: van Gogh, Monet, Toorop, en anderen.
Heel bijzonder is de Beethovenfries die hij maakte voor de Secession in Wenen en die in het Museum op ware grootte, weliswaar gereproduceerd, te zien zal zijn.
In het Singermuseum in Laren vertelt de tentoonstelling De Nieuwe Vrouw het verhaal van veranderende maatschappelijke posities van vrouwen, gereflecteerd in de Nederlandse kunst vanaf eind 19de eeuw. Er worden portretten getoond van vrouwen die –keer op keer– tornen aan de ideeën van wat typisch ‘vrouwelijk’ of ‘mannelijk’ is, die met conventies breken en grenzen verleggen, geschilderd door Charley Toorop, Marlene Dumas, Jan Sluijters e.a.
Gustav Klimt
Charley Toorop
Leo Gestel
24 November 2022
De tentoonstelling 'Fernand Léger en de daken van Parijs' is dé kans om een sleutelmoment in het oeuvre van de Franse kubist Fernand Léger te ontdekken. Hij is één van de grote kubistische schilders uit het begin van de 20ste eeuw en Hélène Kröller-Müller heeft dat ook onderkend en een aantal werken van hem aangeschaft.
Aan de hand van de schilderijen van de daken van Parijs, die hij schilderde vanuit zijn dakraam, is zijn ontwikkeling naar zijn haast abstracte werk mooi te volgen.
Sleutel in deze ontwikkeling is het schilderij “Fumées sur les toits” uit de Triton collectie dat nog nooit eerder voor publiek te zien was. Het werd geschilderd op de achterkant van een ander schilderij: “Le Quatorze Juillet”
Drs. Iris Maalderink zal ons een rondleiding geven.
22 juni 2022
Het museum in Arnhem is bijna klaar na een lange verbouwing. Wij willen graag zien wat de architecten Benthem en van Crouwel tot stand gebracht hebben. Hoe zal de zaal met het beroemde Rijnzicht geworden zijn? En hoe is de beeldentuin vormgegeven? Een rondleiding zal onze nieuwsgierigheid kunnen bevredigen.
We zullen gezamenlijk lunchen in het spectaculaire multiculturele gebouw: De Rozet van de architecten Neutelings & Riedijk.
Facultatief: Na de lunch bestaat de gelegenheid om een gegidste stadswandeling door Arnhem te maken. Er is veel veranderd in Arnhem de laatste vijf jaar.
Wij beëindigen de wandeling zoals wij ook begonnen, bij het ook al zo nieuwe station, gebouwd door de architect Ben van Berkel.
Mei 2022
Dit jaar gaat onze reis naar Weimar en Dessau, en zij staat geheel in het teken van het Bauhaus! Onze reis zal inhoudelijk begeleid worden door Drs.Iris Maalderink-Besselink.
Het Bauhaus was een opleidingscentrum, in 1919 in Weimar opgericht door architect Walter Gropius, waar werd onderwezen in architectuur en toegepaste kunsten. Het stond onder invloed van de Nederlandse kunstenaarsgroep De Stijl. Het ideaal was de eenheid van alle kunsten binnen het toepassingsgebied van de architectuur. Daarom werden ook schilder-en beeldhouwkunst, weven en fotografie in het lesprogramma opgenomen. Bauhaus heeft grote invloed gehad op de wereldwijde ontwikkeling van vormgeving, architectuur en het onderwijs daarin.
We zullen 3 nachten in Weimar logeren en 1 nacht in Dessau (in 4* hotels).
We reizen met een grote luxe touringcar zodat er voor iedereen (die dat wil) een dubbele bank beschikbaar is!
Dag 1: Vroeg vertrek vanuit Zelhem en Doetinchem richting Weimar. Onderweg maken we een stop bij de Fagus-fabriek. Hier lunchen we in het Gropius-Café en krijgen aansluitend een rondleiding. Het was de eerste fabriek waarvan de wanden vrijwel geheel van glas gemaakt zijn. Wij logeren in een fraai 4* hotel. ’s Avonds gezamenlijk diner.
Dag 2: In Weimar beginnen wij met een historische wandeling door de sfeervolle binnenstad. Wij zullen er verder een bezoek brengen aan het Neues Museum, met de tentoonstelling ‘Van de Velde, Nietsche und die Moderne um 1900’ waarmee we een goede inleiding krijgen op de beginperiode van het Bauhaus. In de middag brengen we een bezoek aan de Bauhaus-Universiteit, ontworpen door Henri van der Velde. Een rondwandeling door een lokale gids leidt ons langs het beroemde trappenhuis, de ateliers en het kantoor van Gropius.
Dag 3: Wij bezoeken het nieuwe Bauhausmuseum, gevestigd in een bijzonder architectonisch bouwwerk. Haus am Horn en Haus Hohe Pappeln, privéwoning van Henri van der Velde, zijn onze volgende doelen. Hij zag hier bewust af van versieringen en ontwierp het huis volgens de esthetiek van de moderne industriëlen en volgens de beginselen van doelmatigheid. De middag zal gedeeltelijk vrij te besteden zijn. Men kan Het Goethehuis bezoeken.
Dag 4: In de ochtend rijden we naar Dessau. Hier liet Gropius een nieuw hoofdgebouw plaatsen dat geheel volgens de idealen van zijn school werd gebouwd. Wij zien hier o.l.v. een gids een aantal bijzondere ruimtes in de school. Hier gebruiken we de lunch.
De middag is voor het nieuwe Bauhausmuseum dat met 40.000 objecten de op-een-na-grootste Bauhauscollectie ter wereld bezit. Aan de hand van de objecten wordt historie van het Bauhaus in Dessau verteld. We besluiten de dag met een gezamenlijk diner in het Kornhaus, een prachtig rond gebouw aan de oever van de Elbe.
Dag 5:
In de ochtend bezoeken we nog de Meisterhäuser en vervolgens rijden we per bus terug naar Nederland. We maken natuurlijk diverse stops waaronder een lunchstop.
In de avond zijn we weer terug in Nederland.
Galerie Zelhem
Burg. Rijpstrastraat 4
7021 CR Zelhem
De Galerie is op de eerste verdieping.
Er is geen lift aanwezig.
Bankrekening Galerie:
NL55 RBRB 0917 6766 61
Bankrekening Galerie Reizen:
NL70 RBRB 0917 8586 54