Onafhankelijk ontwerp


Onafhankelijk Ontwerp

25-3-2017 t/m 13-05-2017


Een tentoonstelling vol inspirerend design, die de samenwerking van het menselijk handelen en de nieuwe technologieën van deze eeuw toont. De tentoonstelling wil inzichtelijk maken wat ontwerpers op dit moment beweegt. Samen met Arnout Visser is een interessante groep eigentijdse topontwerpers bijeengebracht.


Maria Hees

Een spel van glas en licht

Ik ben altijd nieuwsgierig om de kenmerken van een materiaal dat ik niet eerder heb gebruikt te ontdekken. Ik dacht dat glas een prachtig materiaal voor sieraden zou zijn. Hoewel ik in eerste instantie twijfelde of het een geschikt materiaal voor sieraden was, niet alleen om naar te kijken, maar ook om te dragen, Mijn uitgangspunt was borosilicaat. Dit is een zeer sterk type (laboratorium-) glas, veroorzaakt door de samenstelling, en door de ronde vormen die voortkomen uit de techniek van het glasblazen. De lucht wordt daarbij direct in de glazen buis geblazen. Door plaatselijk verwarmen wordt het glas rekbaar, en ontstaan ronde vormen met een vloeiend verloop. Zo lijkt het alsof het sieraad groeit. Bollen, trechters en tuiten verschijnen, en samen vormen ze een organische compositie. Bij het realiseren van mijn ontwerpen maak ik gebruik van deze kenmerken, aangevuld met de vaardigheid van een meester glasblazer in Bohemen. De heldere transparante vormen, krijgen hun definitieve uiterlijk doordat ik ze zelf afwerk door zandstralen.

En zo wordt het sieraad semitransparant, waarbij de kleur van het snoer voor een deel verdwijnt. Er ontstaat een spel van glas en licht.

Arnout Visser, designer, formfinder

Anhout studeerde aan de kunstacademie in Arnhem en vervolgens aan de Domus Academia in Milaan. Sinds 1991 werkt hij voor zich zelf alsook voor bijv. het label “Droog Design”. Zijn werk omvat een wijd scala van materialen en toepassingen, van glas tot keramiek en plastic, zelfs ook van water. De ideeën voor zijn ontwerpen zijn vaak door natuurkundige en mechanische wetten geïnitieerd,  zoals bijvoorbeeld de zwaartekracht. Zijn voorliefde voor het materiaal glas is evident: alle mogelijkheden en toepassingen worden onderzocht.”Hij voelt zich in dat proces een uitvinder “formfinder”,zoals bijvoorbeeld Huijgens en van Leeuwenhoek dat destijds ook waren. Arnout Visser ontving voor zijn werk vele internationale prijzen en had in 2013 nog een grote overzichtstentoonstelling in het Gemeente Museum van Arnhem. Voor wie het zoeken wil, zal in zijn werk ontdekken dat humor niet ver weg is.


Altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en toepassingen, gebruik makend van het vakmanschap van glasblazers en hun specifiek technieken over de hele wereld. Arnout is eigenlijk een uitvinder.


Arnout is voor deze tentoonstelling in Zelhem gevraagd gastconservator te zijn. Alle exposerende kunstenaars zijn op zijn voorspraak hier met hun actuele, unieke en bijzondere werk aanwezig.



Rick Tegelaar (Rotterdam, 1986)

Rick studeerde cum laude af aan de ArtEZ Arnhem product design afdeling in 2011. Sindsdien werkt hij onafhankelijk in  zijn atelier en werkplaats in Arnhem. Rick Tegelaar werkt graag met ondergewaardeerde materialen zoals gaas en houtafval. Door een nieuw onderzoek van deze materialen zijn nieuwe toepassingen van de materialen ontstaan. De uitdaging ligt in het vinden van nieuwe vormen, kwaliteiten en esthetiek, in tegenstelling tot die waarmee we maar al te bekend zijn.

Rick kijkt op een niet vooringenomen wijze naar de producten en materialen. Hij onderzoekt nieuwe mogelijkheden van de bekende materialen en processen. Voor een nieuw project ontwikkelt Rick vaak nieuwe machines, gereedschappen en technieken.

Hierdoor is hij in staat nieuwe eigenschappen te halen uit  een bepaald materiaal. Werken met een materiaal op verschillende manieren, met behulp van verschillende methoden, zal een nieuwe esthetische waarde creëren. Esthetiek is vaak ten onrechte verwaarloosd in industriële processen.



Dirk van der Kooij

Nederlandse ontwerper Dirk van der Kooij is een echte vakman. Hoewel, de meeste van de dingen die hij produceert zijn eigenlijk niet met de hand gemaakt. Hij is een nieuw soort vakman, iemand die technologie en machines omarmt. Studio Dirk Vander Kooij is een van de eerste nieuwe creatieve bewoners van een werkplek met twee grote robot-armen, een draaibank, frezen en cilinders, een suggestieve showroom en het kantoor. Dit is precies zoals hij wil: veel ruimte en uitzicht, aan het water en omgeven door groen. Drie medewerkers en hond Siem maken de sfeer compleet. Dirk blijft trouw aan zijn filosofie: Procedures om  een nieuw product te realiseren zijn even belangrijk als het uiteindelijke product zelf.Hij houdt ook van de stelling dat de vogels leren om te vliegen niet door boeken te lezen. “Innovatie is niet in de boeken.” Je moet geduld en een dosis moed hebben om er echt iets moois te maken,

Inclusief vallen en opstaan. “Hoe lang het duurt om ergens heen te gaan weet ik niet, maar ik kom altijd aan”,

Hij is niet geïnteresseerd in de normalisatie van de massaproductie, maar in het uitbuiten van de onmiskenbare schoonheid van industriële  producten. Zonder het gebruik van strikte productiesystemen, enorme investeringen in gereedschappen en materialen zijn de doelen niet haalbaar.



Roos Meerman

In haar laboratorium onderzoekt Roos Meerman de invloed van mechanische manipulatie van natuurlijke fenomenen, door te experimenteren met materialen en technieken. Het werk van de studio is tentoongesteld in Milaan, Brussel, Barcelona, Parijs, Schwanberg, Essen en verschillende plaatsen in Nederland. Studio Roos Meerman won de Hendrik Valk prijs 2014 , de Ontwerp en Innovatie Prijs Gelderland en de Bio Art and Design Award 2016. De studio is genomineerd voor Radicale Vernieuwers van Nederland 2016 en gefinancierddoor Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. Haar doel is om het materiaal te beheersen, maar op zo'n manier dat het zijn bewegingsvrijheid behoudt, dus het resultaat is altijd uniek. Haar machines representeren een analytisch en fundamenteel ontwerpproces, vergelijkbaar met wetenschappers die een fenomeen willen begrijpen en beheersen.



Joris Laarman

Joris Laarman Lab is een experimentele speeltuin, opgezet om er te leren en te studeren en vorm te geven aan de toekomst.

Hij sleutelt met ambachtslui, wetenschappers en ingenieurs op de vele nieuwe mogelijkheden van de technologie van de toekomst en de daarmee samenhangende esthetiek. Het werk is zeer divers, van sculpturale experimentele meubels en innovatieve productieprocessen tot museum installaties, film, digitale media en workshops op universiteiten over de hele wereld. Het lab begon in 2004 door Joris Laarman en partner, de filmmaker Anita Star. Joris studeerde aan de Design Academy Eindhoven vanaf 1998  en studeerde cum laude af in 2003. Hij bereikte eerst bekendheid met de functionele rococo radiator Heatwave, die door Droogdesign werd opgepakt en nu geproduceerd door Jaga. Hij schreef artikelen voor Domus magazine hield seminars en was gastdocent aan Europese universiteiten zoals de Architectural Association in Londen, Rietveld Academie Amsterdam en de Design Academy Eindhoven. Het werk van Joris Laarman Lab is toegevoegd aan de permanente collecties van vele gerenommeerde internationale musea zoals het MoMA, V & A, Centre Pompidou en recentelijk heeft  het Rijksmuseum Amsterdam, de Bonechair als afsluitende werk van de 20e eeuwse collectie aangeschaft! In 2011 kreeg Joris Laarman de “vernieuwer van het jaar” award door de Wall Street Journal. Eind 2015 is de  solotentoonstelling van het experimentele werk op initiatief van het Groninger museum begonnen met reizen over de hele wereld.


Bits & Parts

De twee in Zelhem getoonde producten zijn een spin-off project van de Makerchair serie. Het hiervoor ontwikkelde concept is een revolutie voor de digitale fabricage. Bits & Parts heeft als doel om gebruik te maken van kleine 3D-printers en CNC-freesmachines om de volledige, grote en betaalbare meubelen voor iedereen te fabriceren. Het eerste prototype is gemaakt met behulp van een 3D-printing hub: - hierdoor is de eerste ‘crowd-gefabriceerde’ stoel gerealiseerd. Er wordt gebruik gemaakt van het potentieel van deze digitale machines door fractionering te ontwerpen en drastisch uit te breiden naar vele kleine 3D-onderdelen. Deze kunnen worden samengevoegd tot een meubel als een driedimensionale puzzel. Er werd  begonnen met 202 onderdelen. Daarna een versie die bestaat uit 85 delen die als een puzzel stoel kan worden gemonteerd in ongeveer twee weken, tegen redelijke kosten. De kinder versie die in Zelhem gepresenteerd wordt is onlangs ontwikkeld. Het zijn de eerste stoelen die beschikbaar zijn via het netwerk van 3DHubs.com Het ontwerp is gratis te downloaden en als je niet beschikt over een 3D-printer: Ga naar de site van Bits & Parts voor meer informatie. www.bitsandparts.org



Arthur Rottier

Geboren in 1965 in Den Haag, ging hij na het VWO viool studeren aan het conservatorium. Na een jaar heeft hij de viool aan de wilgen gehangen om vervolgens te gaan studeren aan de Academie voor Beeldende Kunsten, afdeling Architectonische Vormgeving. De eerste twee jaar studeerde hij aan de Stadsacademie te Maastricht, vervolgens heeft hij de studie afgemaakt in Enschede aan de AKI (Artez). Na enige jaren gewerkt te hebben als ontwerper en consultant in loondienst, is hij gevestigd als zelfstandig ontwerper in Arnhem. De eerste jaren als free-lancer voor allerlei opdrachtgevers, voornamelijk in de project-meubilair industrie. Hierdoor heeft hij uitgebreid kennis kunnen maken met de industrie, productie-methoden en materialen. Zijn  meubel-programma's in de begintijd ontworpen, zijn heden ten dage nog steeds succesvol. Ook voor zeer diverse zakelijke opdrachtgevers heeft hij voornamelijk professionele interieurs ontworpen. Interieur ontwerpen gemaakt voor allerlei organisaties, van psychiatrisch ziekenhuis tot gemeentehuizen. Tussendoor loopt als een rode draad zijn   zelf-geinitieerde projecten zoals een mobiele douchevoorziening en meubelprogramma's.

 


Janske Megens

Janske Megens studeerde met een hand gemaakte collectie tassen af in 2004 op de afdeling 3D Design (nu Product Design) op ArtEz in Arnhem. Momenteel heeft Janske Megens een studio bij Nijmegen, waar ze als zelfstandig ondernemer werkt aan haar tassen en schoenen collecties, haar fair trade design collectie uit Nepal en als freelance ontwerper voor verschillende bedrijven. Janske heeft haar werk al gepresenteerd op vele succesvolle exposities en beursen in Nederland en in het buitenland. Voorbeelden hiervan zijn: Tendence Frankfurt, Maison et Objet Parijs, Interior Life in Las Vegas, 100% Design in Rotterdam etc. etc.

Sinds 2009 heeft Janske naast haar dames en heren tassen collectie ook heren schoenen. De tassen en schoenen zijn gemaakt van hoogwaardig leer met verfijnde details, grafische laser patronen en met verrassende kleur accenten. De tassen en schoenen dragen het label Mr. James (JA= Janske, MES=Megens)

In 2007 Is Janske gestart met een nieuwe collectie interieur-, kinder - producten, sieraden en accessoires. Deze producten worden voornamelijk door vrouwen in Nepal geproduceerd op fair trade basis. Deze producten zijn ontworpen voor de Westerse markt en worden vervaardigd met de traditionele handwerktechnieken, die de vrouwen in Nepal beheersen. De producten zijn niet stoffig, maar trendy en up to date.

In oktober 2008 heeft Janske de eerste prijs van de Toon van Tuijl Designprijs gewonnen met haar collectie ‘paper text cushions’. De collectie is bij het Nepalese bedrijf Nepal Paper Craft ontwikkeld. De Toon van Tuijl Designprijs is een prijs die uitgereikt wordt aan ontwerpers die producten voor de Westerse markt produceren in ontwikkelingslanden.



Juul Jacobs

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de wetenschap, oplossingen en uitvindingen: hoe de mensheid overleeft in dit  nieuwe technologische tijdperk, hoe we integreren binnen dit tijdperk en hoe het onze waarnemingen verandert. Bovendien, ik wil mezelf opnieuw uit vinden door middel van mijn kunst. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe manieren om me uit te drukken door middel van experimenteel ontdekken en moderne technieken en mediums.

Ik dacht dat de Franse filosoof Beaudrillard eens gezegd heeft dat hij een pakhuis van ideeën wilde zijn. Soms denk ik: "Laten we een deur maken en daarachter een huis, voor een straat, er omheen een stad, gehuld in een nieuwe wereld".


Kunstenaar Juul Jacobs gebruikt computeronderdelen om sieraden van te maken. Niet bepaald spullen waar je aan denkt als je sieraden wilt maken. Hij komt tot verrassende resultaten. Ik gebruik veel printplaten, dat zijn printplaten uit computers of stereotorens. Daar zitten allemaal zekeringetjes op en chips, en die vind ik gewoon heel interessant, en die zaag ik eruit en die giet ik in, en dan bewerk ik hen en dat geeft dan het idee, dat als je zo’n ring aan je vinger schuift en aan de binnenkant van de ring zitten die contactpuntjes van die printplaat, lijkt het net alsof het contact maakt met je lichaam. En alsof je een extra functie aan je lichaam kan toevoegen. Vandaar, dat ik die ringen met printplaten de titel heb gegeven: Have You Updated Your Body Yet? Ik vind polyester een erg mooi materiaal. Het is vrij makkelijk te bewerken en mee om te gaan. Het is transparant van kleur, glasachtig, je kan er heel makkelijk pigmenten bij gooien waardoor het een kleur krijgt. Ja, ik vind het een heel modern materiaal en ik houd van modern. Hoe de ring uiteindelijk wordt, dat weet ik ook niet helemaal van te voren. Ik heb wel een soort aanleiding in wat ik heb ingegoten, maar ik heb niet een schets van te voren. De vorm ontstaat eigenlijk gewoon in mijn handen gaandeweg door het schuren en de stukken die je wegneemt. Je laat je een beetje leiden door wat je denkt dat mooi is. Ik heb er wel veel van geleerd om klein te beginnen, maar nu wil ik gewoon wat groter gaan werken. Dus het hoeven niet meer persé sieraden te zijn. Het kunnen ook lampen zijn of een soort van raamwerken, dus dan moet je wel een soort ontwerp hebben van te voren en een idee hoe je het gaat aanpakken. En dat ben ik nu aan het ontwikkelen, dat is nu de volgende stap.


Dus ik blijf wel bij het materiaal, alleen ik ga nieuwe vormen uitzoeken.



Ontwerp duo

Een vogelkooi waarin je vrij kan zwaaien, lampen als bomen, of een tafel waar je met knikkers kan spelen of: de fantastische wereld van Ontwerpduo komt uit de samenwerking en de chemie tussen Tineke Beunders en Nathan Wierink. Niets is onmogelijk.

Tineke houdt ervan om net een beetje anders de dingen voor te stellen. Door te fantaseren, nieuwe functies te bedenken en vooral door praktische en technische beperkingen te negeren. Vaak zijn deze dingen in een vorm die onmogelijk lijkt - tot Nathan betrokken wordt. Hij gaat aan de slag in een werkplaats die op een laboratorium lijkt. Hij maakt Tineke’s ideeën haalbaar. Daarna kan alles, kan opnieuw beginnen, nog lang en gelukkig.


Hun missie: als een sprookje, ideeën op te pikken en te vertalen naar functionele ontwerpen om de wereld te verrassen.

Elk ontwerp drukt een mannelijke en vrouwelijke kant uit : een technische, naast een verhalen vertellende functie ,samen met kleur en charme, Nathan samen met Tineke en vice versa.


Ontwerpduo is nu een gevestigde naam in de Nederlandse vormgeving. Wat begon als een duo is nu een design studio met een hecht team van de bedenkers en doeners. Ontwerpduo is het creëren op aanvraag en autonoom sinds 2008. Vanaf 2015 zullen zij een thematische verzameling één keer per jaar presenteren.

De producten van Ontwerpstudio zijn via hun webshop en in geselecteerde winkels wereldwijd te verkrijgen.

Maria Hees

Een nieuwe toepassing van glas, dankzij een inovatief ontwerpproces en vakmanschap. Een uniek en nieuw soort sieraad is ontstaan.


Arnout Visser

Liquid lights

Het oorspronkelijke idee was om een tafel lamp met behulp van vakmanschap en de zwaartekracht te maken. Deze lampen zijn gemaakt van puur glas zonder gebruik van een schimmel of een ander hulpmiddel. Glasblazers in Kenia of in de Tsjechische Republiek gebruikten hun vakmanschap om deze unieke lichten te creëren.


Roos Meerman

Roos Meerman zoekt naar interessante kenmerken en de grenzen van het materiaal door er mee te spelen.

Janske Megens

Janske Megens laat in haar werk de ontmoeting plaatsvinden tussen Oost en West,tussen het industriele westen en het handwerk in ontwikkelingslanden.

Dirk van der Kooij

In zijn werk combineert Dirk traditie en technologie;

mengen is handwerk en robottechniek is digitaal. Maar hierdoor wordt elk meubel een speciale industriële “unicum”.


De eerste Endless stoelen waren zeer hoekig. Nu kan de robotarm al  ronde vormen maken, nog even en het kan een kunststof draad vormen.

Arthur Rottier

Arthur Rottier heeft tegenwoordig de aandacht verdeeld over drie elkaar overlappende vakgebieden; ontwerp, marketing en producten. Zijn drijfveer tot  de realisering van speciale ontwerpen is  een onophoudelijke zoektocht naar schoonheid en kwaliteit.

Rick Tegelaar

Rick probeert te laten zien op welke manier een nieuwe esthetiek in industriële materialen kan worden bereikt door het maken van kleine veranderingen in de wijze van de productie.

Ontwerp duo

Verrassend is de wereld.

Het gebeurde al in hun studententijd aan de Design Academy.

Ze hadden een alliantie nog voordat ze beide cum laude afgestudeerden.