Cursus kunstgeschiedenis


Cursus kunstgeschiedenis

Het Bauhaus 

Meer als honderd jaar geleden werd er in Weimar een kunstopleiding opgericht die tot op de dag van vandaag bekend is. Het Bauhaus. De opleiding heeft maar veertien jaar bestaan, maar spreekt nog steeds tot ieders verbeelding. Daarom is deze lezingencyclus gewijd aan Het Bauhaus. Hoewel Hét Bauhaus? De opleiding heeft in die veertien jaar vele ontwikkelingen doorgemaakt. 


In de cursus zullen we aandacht besteden aan de voorgeschiedenis van Het Bauhaus, het modernisme in Weimar en de rol van Henry van de Velde hierin. Vervolgens komen de eerste jaren van het Bauhaus aan bod, het expressionistische Bauhaus, waarbij de leerlingen worden opgeleid tot creatieve, met zichzelf en de wereld harmoniserende mensen. Onder leiding van directeur Walter Gropius ontwikkelt de kunstopleiding zich meer in de richting van techniek en industrie en verhuist vervolgens naar Dessau. Hier wordt een nieuwe school gebouwd geïnspireerd op de functionalistische ideeën van Gropius. De docenten krijgen er zelfs eigen woningen in dezelfde stijl. De opleiding zal hier het langst actief zijn. 

Naast de ontwikkeling van Het Bauhaus en het werk van de kunstenaars die er lesgeven, zullen er allerlei disciplines binnen de kunst worden besproken: architectuur, beeldhouwkunst, schilderkunst, maar ook: design, theater en textiel. 

De cursussen worden gehouden op maandagochtend (aanvang 10.00 uur), woensdag- en donderdagavond (aanvang 19.30 uur) en duren anderhalf à twee uur , inclusief een (koffie)pauze. De drie lezingen zijn verdeeld over zeven weken. De kosten bedragen €40 (voor “vrienden van de galerie” € 35). Omdat de cursus zowel op de maandag (twee groepen) als op de woensdag- en donderdagavond gegeven wordt, is het mogelijk om incidenteel te wisselen. 

De cursus gaat door bij minimaal 8 personen. 


Cursusdata

  • Maandagochtend: 14-3, 28-3 en 11-4 
  • Woensdagavond: 16-3, 30-3 en 13-4 
  • Donderdagavond: 17-3, 31-3 en 14-4 
  • Maandagochtend: 21-3, 4-4 en 25-4 


Geïnteresseerden kunnen zich opgeven door te mailen naar: a.maalderink@hccnet.nl (Graag in de mail even doorgeven welke dag de voorkeur heeft.) 

Telefonisch aanmelden kan ook: Iris Maalderink-Besselink, tel. 0314-621744 

Docent cursus kunstgeschiedenis


Drs. Iris Maaldrink-Besselink