Culturele Atlas Zelhem


Culturele Atlas Zelhem

29-07-2016 t/m 11-09-2016


Op vrijdagavond 29 juli 2016 werd de expositie over Zelhemse molens in hun werkzame periode geopend in de Galerie Bibliotheek in Zelhem. De schilderijen voor het molenproject zijn geschilderd door amateur schilders naar aanleiding van een verzoek daartoe in o.a. het Contact Bronckhorst, door de Culturele Atlas Zelhem als werkgroep van de Stichting Zelhems erfgoed.


Aangezien de meeste Zelhemse molens afgebroken zijn of buiten dienst zijn dreigt een stuk Zelhem Historie verloren gegaan. Door de amateur schilders te vragen deze molens uit de periode omstreeks 1920 te schilderen aan de hand van oude foto opnamen, kan toch een stukje historie bewaard blijven. Een deskundige jury heeft de ingeleverde schilderijen op hun kenmerken en authenticiteit beoordeeld en zal bij aanvang van de expositie, dat uit hun rapport kenbaar maken en de genomineerde schilderijen om aangekocht te worden vermelden.


Naast deze 7 door een jury uitgekozen schilderijen, van iedere molen 1 schilderij, zal het publiek ook een extra schilderij aan kunnen wijzen, als publieksprijs, voor aankoop bij de Culturele Atlas.

Van de 7 Zelhemse molens zal naast de onlangs gemaakte schilderijen een oude foto per molen en een historische beschrijving komen. Er zijn ook andere molen schilderijen ingeleverd uit privé collecties voor deze expositie, waaronder ook molens welke niet in Zelhem staan maar wel binnen de gemeente Bronckhorst. Al deze schilderijen worden tentoongesteld.