Twee paren apart

Twee paren apart

23-01-2016 t/m 12-03-2016


Werk van twee kunstenaarsparen; Elysia Verhoeven en Siemen Dijkstra en Sofie Hupkens en Reinder Homan.


Elysia Verhoeven - Keramiek

Elysia (1953) begon in 1974 met keramiek in de pottenbakkerij van Jan Müller in Orvelte.

Het keramische werk dat zij maakt, is een uiting van haar gevoel: het maakt haar hart blij.

Na het draaien van de kommen, schalen en vazen, gaat zij ze verder uitwerken. Dit doet zij door inkerven, inkrassen, klei toevoegen en stukjes uitsnijden. Meestal maakt ze geen schetsje of tekening maar gaat aan tafel zitten met een kom of schaal en dan komt er vanzelf een idee. Inspiratie haalt zij uit de natuur, uit groeiwijzen en structuren van bloemen en uit de rust en stilte in haarzelf. Zij werkt verder met kleiplaten zoals voor de vogels, bomen, grote vazen en het grafiek-keramiek.  De glazuren worden door haarzelf gemaakt. Zij houdt van zachte kleuren en levendig glazuur.  Nadat zij de glazuren heeft opgebracht, wordt het gestookt op steengoed temperatuur (1270º). De aandacht die zij besteedt aan het werk ervaart ze als een vorm van meditatie.

Siemen Dijkstra -  Houtsneden

Siemen Dijkstra(1968) is een autoriteit op het gebied van kleurenhoutsneden. Als geen ander weet hij een subtiele sfeer neer te zetten vol kleurnuances en met een grote rijkdom aan details. Zijn liefde voor de natuur vertaalt hij in intieme panorama’s van bomen, bladeren en rimpelend water. Siemen is een schepper van sferen die veelal bezieling en nostalgie weerspiegelen. Zijn landschappen laten dan ook meer zien dan de zichtbare werkelijkheid. Hoewel Siemen Dijkstra geboren is in Den Helder, is hij getogen in Zuidwest-Drenthe. Met zijn vader, die amateur-archeoloog is, ging hij al op jonge leeftijd het Drentse landschap in, om samen de akkers af te struinen op zoek naar archeologische vondsten, zoals schrabbers, stekers en vuistbijlen. Wat begon als spannende ontdekkingstocht, werd een bron van inspiratie in zijn leven als kunstenaar. Tussen 1986 en 1991 werd hij opgeleid aan de Academie Minerva in Groningen.

 

Reinder Homan - Etsen

Reinder is geboren in 1950 in Smilde en woont en werkt in Bakhuizen (Fr.). Opleidingen kreeg hij aan de  Jan van Eyck Academie te Maastricht (1975-1976) en de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva, Groningen. (1968-1975). In 1990 won hij de Nederlandse Grafiekprijs. Homan is een etser pur sang. Hij weet zijn onderwerpen met een schijnbaar speels gemak vast te leggen in zink en koper. Stilte, bezieling, liefde en respect voor de natuur zijn samengebald in etsen die uitblinken door vakmanschap. Hij maakte o.a. een studiereis naar de Verenigde Staten. Als etser van het landschap en de daarin voorkomende flora en fauna is in zijn werk vaak duidelijk het landschap van Noord-Nederland te herkennen, waarbij hij een duidelijke feeling met de noordelijke horizon in laat zien.

 

Sofie Hupkens - Brons

Sofie Hupkens werd in 1952 geboren te Sao Paulo (Brazilië). Ze volgde een beeldhouwopleiding aan de Academie voor beeldende kunsten Sint Joost te Breda en studeerde daar in 1974 cum laude af. In 1976/1977 werkte ze onder professor Arthur Spronken op de afdeling Beeldhouwen van de Jan van Eijck Academie te Maastricht. Na haar opleiding in Breda en Maastricht kreeg ze een studiebeurs voor de afdeling beeldende kunst aan de Universiteit van Rio de Janeiro (Brazilië) en vervolgens vestigde ze zich als beeldhouwer in Amsterdam. Sinds 1991 woont en werkt ze in Bakhuizen (gem. De Friese Meren). Sofie Hupkens maakt beelden waar veelal de mens centraal staat. Naast vrij werk maakt zij regelmatig werk voor de openbare ruimt in opdracht van gemeentelijke of regionale overheden.

Klik op een foto voor een grotere weergave